Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon regnes som en av verdens beste rødvinsdrue.

Cabernet Sauvignon er en druetype som er lett å dyrke, vokser villig og tilpasser seg lett klima og jordsmonn. Den lager toppkvalitets viner spesielt fra Bordeaux distriktet.

Cabernet Sauvignon – Noen overraskende fakta
«Foreldrene» til Cabernet Sauvignon heter faktisk Cabernet Franc og Sauvignon Blanc!
Dr. Carole Meredith og hennes team ved UC Davis var de første til å avdekke dette gjennom DNA-prøver. Det var ikke før i 1996 at dette ble avslørt.
Dr. Meredith har senere avslørt over 50 andre druetyper, – inkludert at Zinfandel stammer fra Kroatia.

Cabernet Sauvignon er den mest plantede vindruen i verden, dernest følger Merlot.  Den har et høyt nivå av aromastoffer kalt metoxypyrazine, kjent for å gi (grønne) aromaer av både sort og grønn pepper, solbær og noen ganger også grønn paprika og salvie. I små doser ansees aromastoffet som positivt, mens i større mengder kan det gjøre at vinen smaker grønt, noe som ikke er så bra. Forskere har funnet ut at store mengder blader på vinstokken har en direkte sammenheng med disse grønne aromaene. Nå som dette er kjent blant vinbøndene justeres dette enkelt i vingården.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Hondarribi Beltza (fra Baskerland) og Carménère er alle «søsken». Derfor skal du ikke synes det er rart om du har problemer med å skille mellom Merlot og Cabernet Sauvignon. Og har du aldri smakt Carménère eller Hondarribi Beltza vil du også her finne store likheter med sine mer kjente «søsken».

Cabernet Sauvignon er alltid en viktig bestanddel i følgende blends:
Bordeaux/Meritage: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot og Carménère.
Super-Toskanere: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah.
CMS: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Australske: Shiraz og Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon er den mest plantede druesorten i Chile. Andesfjellenes tilgang på vann og den kjølige vinden fra Stillehavet bidrar til en slags Bordeaux-stil i Cabernet Sauvignon-baserte viner, noe flere store, franske vinhus oppdaget og investerte dermed heftig i vingårder. Den franske innflytelsen kommer ofte til syne i chilenske flaskeetiketter som til forveksling kan ligne på den du finner på Bordeaux-viner.

Cabernet Sauvignon er en av de viktigste druene i Kina. Kineserne elsker røde viner og er faktisk verdens største rødvins-konsumenter. Cabernet Sauvignon er en av de mest populære druer i Kina og produsentene gjør det de kan for å etterkomme etterspørselen. Hos Château Hansen, på vestsiden av Gobiørkenen, dekkes vinmarkene til for at de skal overleve de iskalde vintrene, – de gjør med mindre alt for at avlingen ikke skal ta skade. Dette arbeidet skjer for hånd.

Cabernet Sauvignon er den mest omtalte rødvinstypen i Wine Spectators database. Et raskt søk der vil gi deg ca. 24.000 treff med smaksnotater som omhandler viner med denne druetypen. Det er det klart høyeste treffet for rødviner, – bare slått av Chardonnay!

Biff + Cabernet Sauvignon
Det er en grunn til at spesielt Cabernet Sauvignon smaker så godt til biff…
Forskere har funnet ut at tanninene i Cabernet Sauvignon virker som en «skrape» på tungen og rensker dermed opp i de fete proteinene som setter seg der når du spiser. Biffkjøtt har et høyere innhold proteiner og fett og trenger derfor en vin med høyt tannininnhold. Som et artig innslag kan nevnes at de brukte iste til denne undersøkelsen!

Kilde: Wine Folly

Kort om Cabernet Sauvignon:

Link til våre produkter her

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.