Vin til tapas

Vin til tapas

Tapas kommer av det Spanske ordet Tapar som betyr å dekke til, hvor man brukte ost/brød og skinke til å dekke til vinglasset for å unngå innsekter. Vin til tapas har derfor vært et tema.

Hva er Tapas?

Så hva er så tapas, er det en matrett, et måltid eller en tradisjon? Vi kan vel i dag trygt si at det ligger tradisjon og levesett bak ordet tapas, og grunner ut i levemåten og dagsrytmen rundt middelhavsområdene.

Måltider i middelhavsområdene

Her spiser man tradisjonelt to store måltider om dagen (lunsj og middag) og tapas ble brukt som både kalde og varme mellomretter/måltider for at arbeiderne skulle stange sulten.

Opprinnelig bestod Tapas av små smakfulle retter i form av oliven, tomat brød, reker, ost, mandler, skinker og pølser – servert med et glass vin. I dagens tapas blir det som regel servert mange retter og større porsjoner.

Vin til Tapas – hvitvin

Tapas består av en rekke rike smaker, som gjerne står langt fra hverandre som gjør det til en vanskelig matform å sette vin til. Strategien blir da å først se an hva slags tapas retter som vil utgjøre hovedvekten av måltidet. Er det på den lette siden mot fisk, skalldyr, oliven, grønnsaker og lignende kan man velge en hvitvin.

Velg da en vin med god fylde og syre med nok smak til å tåle rettene den skal matche. Et godt alternativ her kan være viner laget på Albarino/Alvarino druen fra Spania eller Portugal. Rueda og Verdejo druen kan også være et godt alternativ fra Spania.

Vin til tapas – rødvin

Om du velger mer kraftige retter av rødt kjøtt, kjøttboller, skinke og lignende kan det passe bra med røde viner som er fruktige med et avdempet fatpreg uten for mye tannin. Et godt alternativ kan være en Crianza fra Rioja laget med hovedvekt på Tempranillo druen. Det kan også passe godt med Garnacha baserte viner gjerne fra høytliggende områder som gir friskhet til vinen. Et anerkjent område som lager god Garnacha er Calatayud.

Link til våre produkter fra Rioja klikk her

Vin til tapas – Cava

Om du ønsker mange forskjellige matretter og trenger et godt kompromiss kan Cava, gjerne litt moden, være det beste alternativet.

Link til våre Cava klikk her

Vin til tapas – Sherry

Alternativt tørr og lys Sherry som Fino eller Manzanilla.

Link til våre Sherry klikk her

Øl til tapas

Øl kan også fungere godt til Tapas, vi vil da anbefale en lys lager med litt ekstra smak.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.