Hva betyr reserva, riserva og reserve

HVA BETYR RESERVA, RISERVA OG RESERVE?

Bruken av ordet Reserva, Riserva og Reserve kan for mange virke forvirrende og være enda en faktor som gjør vinvalget mer komplisert.
Hva betyr Reserva, Riserva og Reserve?
Stiller man spørsmålet ”hva betyr Reserva?” til en vinkjenner så er det mye mulig man får et svar som ikke gjør en noe klokere. Sannheten er at ordet brukes i flere land og generelt betyr nesten akkurat det samme. Nesten.

Til å begynne med; Reserva, Riserva og Reserve er samme ord i alle land. Det de har til felles er at vinen lagres lenge, men det som skiller dem er hvor lenge og på hvilken type tønner de fylles, samt hvor høy alkoholprosent de har. I noen land gjelder nemlig ulike regler rundt lagring, og i andre finnes det ingen regler overhodet.

Reserverte viner
Direkte oversatt betyr det å reservere. På sett og vis er det også nettopp det det handler om, ettersom ordet kommer fra da vinprodusenten reserverte en del av sin beste vin til senere. Viner som har betegnelsen Reserva, Riserva, Reserve og så videre er altså de som vinprodusenten anser som ekstra bra og derfor legger litt ekstra innsats i.
Men som sagt, ulike land har ulike regler – i noen av dem gjelder dessuten enda strengere regler for spesifikke regioner. Dette varierer også avhengig av om det er rød-, hvit- eller rosévin som produseres. Ordet Reserva har altså ulike betydninger og er kraftig regulert på visse steder, mens det andre steder er fritt frem.

Hvor brukes de ulike uttrykkene?
I Italia gjelder Riserva. I Spania, Portugal og Latin-Amerika bruker de Reserva. På New Zealand, i Nord-Amerika og Sør-Afrika bruker de hovedsakelig ordet Reserve. Du har sikkert sett rèserve og reservèe? Disse brukes i Frankrike, vanligvis i sammenhenger hvor det handler om Non Vintage Champagne.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.